
Vergeet de voorjaarsschoonmaak: de zomer is nu de tijd om op te ruimen. En dat is niet verkeerd, want opruimen maakt de werkplek veiliger.
Uit onderzoek van Manutan blijkt dat in de zomer maar liefst 40 procent van de werknemers extra tijd steekt in opruimen. Op kantoor, in het klaslokaal of op de bouwplaats: overal staat opruimen bovenaan de lijst met zomerklusjes.
Opruimen is geen overbodige luxe
Opruimen is dan ook geen overbodige luxe op de gemiddelde werkvloer. Uit hetzelfde onderzoek blijkt dat bijna één op de vijf Nederlanders zijn werkplek rommelig vindt, een op de drie zegt erbij dat opruimen hard nodig is. Het gevolg van de rommel is dat 13 procent moeite heeft te vinden wat hij nodig heeft om zijn werk goed te kunnen doen. Bijna 10 procent zegt vaak mis te grijpen.
Opgeruimde werkplek leidt tot minder fouten
Door op te ruimen voelen werknemers intuïtief aan wat ze nodig hebben om het nieuwe seizoen goed te beginnen. Overzicht houden (39%) en efficiënter werken (31%) zijn de meest genoemde redenen om de bezem eens door de werkplek te halen. En daar hebben de verwoede opruimers helemaal gelijk in: uit diverse onderzoeken blijkt dat een opgeruimde werkplek leidt tot minder fouten en ongevallen, en zorgvuldiger werken.
Dat geldt voor nauwkeurige én onnauwkeurige medewerkers
Een rommelige werkplek vergroot het aantal fouten, blijkt uit onderzoek aan de universiteit van Navarra in Spanje. Zelfs als de werknemer buitengewoon precies is. Het onderzoek was met 80 mensen relatief klein, maar de resultaten zijn overduidelijk. De deelnemers moesten een lijst data overtikken, in een nette én een rommelige omgeving. In de rommelige omgeving maakten zij daarbij meer fouten. Dat ging op voor zowel de medewerkers die uit een andere test als nauwkeurig uit de bus kwamen, als voor hen die in die test minder nauwkeurig bleken. De hoeveelheid rommel op de werkplek heeft dus een duidelijk effect op de hoeveelheid fouten die werknemers maken.
Een opgeruimde werkvloer werkt voor iedereen prettiger en is bovendien veiliger
Stephane Arkenbout, Commercieel Directeur Manutan
De 5S-methode voor een nette werkplek
Uit Japan komt de 5S-methode voor een nette werkplek. 5S verwijst naar de vijf Japanse woorden die de methode samenvatten: seiri, seiton, seiso, seiketsu en shitsuke. In het Nederlands worden deze termen meestal vertaald met scheiden, sorteren, schoonmaken, systematiseren en standhouden. De eerste drie zijn uitstekend in de zomer te doen, maar systematiseren en standhouden moeten medewerkers ook daarna volhouden. Uit onderzoek blijkt dat het juist bij die twee stappen vaak misgaat. Als de 5S-methode op uw werkvloer niet is gelukt, is de kans zeer groot dat dat komt doordat de laatste twee stappen niet blijvend zijn opgevolgd.
Netter werkt prettiger en is veiliger
Manutan doet dit onderzoek om bedrijven en werknemers te stimuleren de zomerperiode goed te gebruiken. Stephane Arkenbout, Commercieel Directeur van Manutan, ziet graag een opgeruimde werkvloer. “Het werkt voor iedereen prettiger en is bovendien veiliger. De een heeft meer moeite met opruimen dan de ander, maar we worden allemaal blij van een keurig nette kastenwand met al het gereedschap op z’n plek. In de hectiek van de gewone werkweek komen we er niet altijd aan toe, dus gebruik de zomer nuttig en ga aan de slag.”