
Slechts één op de vijf melders onderneemt vervolgstappen na ongewenst seksueel gedrag op het werk. Dit blijkt uit een actuele peiling onder 300 leden van de Landelijke Vereniging van Vertrouwenspersonen (LVV).
Op basis van de uitkomsten pleit de LVV voor verplichte aanstelling van vertrouwenspersonen bij bedrijven en organisaties en wettelijke verankering van hun positie. Melders van ongewenst seksueel gedrag moeten zich veiliger voelen. En vaker vervolgstappen ondernemen.
Macht leidt dikwijls tot ongewenst gedrag
De 300 gepolste leden werken in of voor het bedrijfsleven, het onderwijs, de zorg en de overheid. De peiling maakt duidelijk dat melders vaak een goede (werk)relatie hebben met de dader. Regelmatig is die dader ook de leidinggevende: macht leidt dikwijls tot ongewenst gedrag. De meldingsbereidheid blijkt laag. Bovenaan de lijst met redenen om niet te melden staan angst voor baanverlies (67 procent), schaamte (66 procent) en bang zijn niet geloofd te worden (65 procent). Dit alles maakt de drempel om vervolgstappen te ondernemen onoverbrugbaar hoog.
> LEES OOK: Geen tik op de billen van de zuster a.u.b.
Vertrouwenspersoon werkt drempelverlagend
Leo ten Brink, voorzitter van de LVV: “Na de #MeToo-uitingen in de sociale media hebben we onze leden gevraagd hoeveel meldingen te maken hebben met seksueel gedrag. Dat slechts een op de vijf melders overgaat tot vervolgstappen is schokkend te noemen.” Ten Brink onderstreept dat medewerkers recht hebben op een veilige werkomgeving. Daarbij horen (handhaving van) beleid tegen ongewenst gedrag en beschikbaarheid van een deskundige vertrouwenspersoon. Een vertrouwenspersoon werkt drempelverlagend en beïnvloedt het klimaat op de werkvloer. Hij noemt het misbruik van de machtssituatie door de dader jegens het slachtoffer “zorgelijk”.
> LEES OOK: Vertrouwenspersoon als spiegel van diversiteit
‘Stel aanstelling vertrouwenspersoon verplicht’
Ten Brink vindt het hoog tijd voor actie. “Organisaties en ondernemingen met meer dan 50 medewerkers moeten verplicht worden een of meer vertrouwenspersonen aan te stellen. Ook moet er een wettelijke bescherming komen voor vertrouwenspersonen om autonoom te kunnen functioneren. We roepen de nieuwe minister van Sociale Zaken op werk te maken van deze problematiek.” Ten Brink benadrukt dat een vertrouwenspersoon niet alleen een luisterend oor biedt aan slachtoffers en betrokkenen van seksuele intimidatie. Zij spelen ook een rol bij meldingen over intimidatie zonder seksuele connotatie, pesten en discriminatie op de werkvloer.
Bron: managersonline.nl
> TIP: DOWNLOAD de whitepaper Vijf vragen over de vertrouwenspersoon
> TIP: Jaarcongres LVV, Landgoed Zonheuvel Doorn
> TIP: Praktijkopleiding Vertrouwenspersoon: bevoegdheden, plichten en valkuilen