
Dagelijks sterven er wereldwijd 6.300 mensen door een ongeluk op de werkvloer of een werkgerelateerde ziekte. In Nederland staat de teller op 11 werknemers per dag.
Op 28 april 2017, Workers’ Memorial Day (WMD), staat de internationale vakbeweging stil bij deze arbeidsslachtoffers. Ook de FNV houdt die dag op meerdere plekken in het land herdenkingen.
Veel werkgevers onderschatten het probleem
De FNV herdenkt al jaren arbeidsslachtoffers op Workers’ Memorial Day. En dit blijft helaas nodig. Alleen al in Nederland sterven jaarlijks zo’n 4.100 werknemers door een beroepsziekte of bedrijfsongeval. Volgens de vakbond onderschatten veel werkgevers dit probleem. Met de herdenkingen wil zij deze grote onzichtbare groep arbeidsslachtoffers onder de aandacht brengen en werkgevers aansporen preventieve maatregelen te nemen.
Flexwerkers zijn vaker arbeidsslachtoffers
Workers’ Memorial Day 2017 staat in het teken van het thema ongelijkheid. De FNV heeft dit doorvertaald naar ‘flex en arbeidsomstandigheden’, omdat flexwerkers (zzp’ers en uitzendkrachten) grotere gezondheidsrisico’s lopen dan vaste werknemers. Zo is uit onderzoeken gebleken dat flexwerkers vaker slachtoffer zijn van bedrijfsongevallen.
Ja oké, maar waar komt dat dan door?
Flexwerkers krijgen minder PBM of veiligheidsinstructies en kennen de werkomgeving slechter. Vaak worden ze ook op veel verschillende plekken ingezet, zodat ze geen ervaring met veiligheid en gezondheid op een werkplek kunnen opdoen. Ook krijgen ze vaker dan vaste werknemers fysiek belastend werk te doen en werk met ongunstige omgevingsfactoren, zoals blootstelling aan gevaarlijke stoffen. De FNV pleit dan ook voor betere preventie, en opleidingen voor flexwerkers.
Bron: fnv.nl
> LEESTIP: een praktische aanpak met het boek ‘Beroepsziekten voorkomen’