
Een op de vijf werknemers in Nederland eet zijn boterham regelmatig achter het bureau of op de werkplek. Iets meer dan de helft van hen legt elke dag zijn werk neer om te pauzeren voor de lunch, het laagste percentage van de onderzochte landen in Europa.
Dit blijkt uit het European Eating at Work-onderzoek van Eurest, uitgevoerd door TNS onder 9.477 werknemers in tien Europese landen.
Met wie gebruiken we de lunch?
Op de vraag met wie we lunchen, antwoordt 65 procent van de ondervraagde werknemers dat meestal te doen met (bevriende) collega’s. 25 procent van de werknemers zegt vaker met collega’s te willen lunchen. De heersende gedachte is dat dit kan helpen om de teamband te versterken. Een op de drie werknemers luncht meestal alleen, maar dit lijkt geen vrijwillige keuze.
Wat eten we in Europa als lunch?
De belegde boterham, al dan niet genuttigd achter het bureau, is en blijft in Nederland het favoriete lunchgerecht. Daarna volgen fruit, warme snacks en een kopje soep. Opvallend genoeg is ook in het merendeel van de andere Europese landen de sandwich het populairst. In Nederland koopt 17 procent de lunch in het bedrijfsrestaurant, het overgrote merendeel gaat voor de zelf thuis gesmeerde boterhammen.
Multifunctionele ruimte voor betere band
Remco Kokkelink, commercieel directeur bij Eurest, adviseert om een multifunctionele ruimte in te richten. Dit helpt naar zijn overtuiging om de onderlinge band tussen collega’s te versterken en zo de teamprestaties te verbeteren. In die multifunctionele ruimte kunnen medewerkers samenkomen om te eten, maar ook voor meetings of om gewoon even te ontspannen met een potje tafelvoetbal. “Met zo’n multifunctionele ruimte creëer je als het ware het hart van de onderneming, waar mensen elkaar graag ontmoeten. Ook buiten de lunch om.”
29 procent werkgevers bepaalt zelf tijd en plek
Bij 71 procent van de Nederlandse bedrijven is de werknemer redelijk flexibel in het bepalen van het tijdstip en de plek van de lunch; bij 35 procent zijn daar überhaupt geen regels over. De overige 29 procent geeft aan hier juist helemaal geen zeggenschap over te hebben. In sommige gevallen zoals in winkels en fabrieken is het noodzakelijk om met roosters te werken. Kokkelink: “Houd bij het roosteren zoveel mogelijk rekening met de wensen van werknemers. De lunchpauze is voor veel mensen een belangrijk rustpunt en een oplaadmoment voor de rest van de dag. Rekening houden met voorkeuren draagt bij aan de productiviteit en inzetbaarheid van het personeel.”