Quantcast
Channel: Arbo » Preventie
Viewing all articles
Browse latest Browse all 173

Gezond gedrag: zo overwint u weerstandGezond gedrag: zo overwint u weerstand

$
0
0

Organisaties zijn gebaat bij fitte, gezonde en energieke medewerkers die duurzaam inzetbaar zijn. Het inzicht wint terrein dat voeding hier een belangrijke bijdrage aan kan leveren. Begrijpelijk dat u daar op het werk aandacht aan wilt besteden. Maar hoe?

Gezonde voeding op het werk stimuleert veilig, vitaal en met plezier werken. Terwijl ongezond en onregelmatig eten juist leidt tot een verminderd uithoudings- en reactievermogen, energiedips en een verlaagde alertheid. Daardoor maken medewerkers sneller fouten, zijn ze minder productief en bovenal neemt de kans op bedrijfsongevallen toe. Reden genoeg dus om als bedrijf hoog in te zetten op het eetgedrag van medewerkers.

Inspelen op de doelgroep

Marijn van Meel van Enerjoy treft op de werkvloer bij bedrijven medewerkers aan in alle stadia van bewustwording. “Sommige mensen hebben geen idee van gezonde voeding. Anderen staan al in de actie-stand, maar missen kennis. Weer anderen denken dat ze al heel gezond eten en geen adviezen meer nodig hebben. Voor al deze doelgroepen zijn er geschikte interventies, voor groepen en individuen. “Gezond eten werkt beter”, weet Van Meel. Met laagdrempelige en interactieve activiteiten en trainingen zijn mensen te motiveren om gezond te eten en een gezond gewicht te bereiken en te houden. “Voeding is de basis van wat wij doen. Het gaat om een gezond aanbod in kantines, op bewustwording bij medewerkers en op het creëren van draagvlak.”

Gezond eten komt de veiligheid ten goede

Wel: theorie én praktijk

Met alleen kennisoverdracht kom je er als organisatie niet als je verandering wilt realiseren. Theorie en praktijk koppelen is het meest effectief. “En het is ook leuk”, zegt Van Meel. “Als je samen met mensen een courgette staat te snijden, of een smoothie aan het maken bent, komen de verhalen. Mensen praten dan gemakkelijker. Je krijgt te horen wat ze echt willen weten en kennis overdragen lukt dan beter.”
Bij het bevorderen van een blijvende gedragsverandering is herhaling van de boodschap bovendien noodzakelijk. Van Meel: “Probeer verder te denken dan een workshop, zodat de nieuwe inzichten niet versloffen. Ontwikkel beleid en maak iemand verantwoordelijk die het voortouw neemt. Zo werk je aan een bedrijfscultuur waarin gezonde voeding en gezond gedrag de norm zijn.” En doe het vooral geleidelijk, stap voor stap. “Begin eens met een kantinecheck of een health check, het aanbieden van gratis fruit of introduceer lunchwandelen.”

Niet: wijzen met het vingertje

Wat niet werkt bij het veranderen van eetgedrag, weet Van Meel ook: “Alleen theorie overdragen, dat werkt niet. Of zaken aanbieden die niet aansluiten bij het kennis- en interesseniveau van de medewerkers. Net zomin als vertellen wat iemand ‘moet’ doen, of wijzen met het vingertje. In plaats van te vertellen dat kroketten niet gezond zijn, kun je mensen ook de vraag stellen of zij lang en gezond willen leven. Dat is een veel beter vertrekpunt, en meteen een opening om een gesprek op gang te brengen. Zo kun je ook het verband leggen tussen de tien koppen koffie die iemand drinkt en diens slechte nachtrust. Kennis wordt ineens heel inzichtelijk als je het bijvoorbeeld in stellingen verpakt.”

Het is fijn om de regie over je eigen lijf te hebben

Voordelen van gezond eten

Van Meel schetst de voordelen voor managers die erin slagen goede voeding op de agenda te zetten van de organisatie: “Medewerkers worden productiever, en het ziekteverzuim neemt af. Daarnaast komt gezond eten de veiligheid ten goede. Als mensen niet goed eten, kunnen ze zich niet concentreren en gebeuren er eerder ongelukken. Bovendien bespaart het geld, want ziek zijn is duur.” Ook medewerkers zelf varen natuurlijk wel bij goed eten: “Het is fijn om de regie over je eigen lijf te hebben. Wie goed eet, houdt energie over om niet alleen goed te presteren op z’n werk, maar ’s avonds leuke dingen te kunnen doen. Van betere voeding heb je niet alleen op je werk plezier, maar ook privé.”

Databank helpt organisaties aan ideeën

De interventies van Enerjoy staan vermeld in loketgezondleven.nl, de databank van RIVM. Daarin stellen professionals die werken aan gezond leven zich voor. Van Meel: “De databank helpt organisaties om ideeën op te doen en de juiste professionals te vinden die kunnen helpen bij de implementatie ervan. Het is een keurmerk, wij zijn er trots op dat we dat hebben.”

 

> Wilt u zich inschrijven voor een inspirerende praktijkdag over veilig en gezond gedrag op het werk? Marijn van Meel laat zien hoe u invloed kunt uitoefenen op het eetgedrag van werknemers in de workshop Gezond eten werk beter op de Praktijkdag Grip op gedrag.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 173